Huolehdi itsestäsi postpartumissa – Uutena vanhempana et voi kaataa tyhjästä kupista

Vanhemmuus on yksi elämän suurimmista ja palkitsevimmista kokemuksista, mutta se voi olla myös uuvuttavaa. Kun perheeseen syntyy vauva, monet vanhemmat keskittyvät luonnollisesti lapsensa tarpeisiin ja hyvinvointiin. Kuitenkin, jotta voisit olla paras mahdollinen vanhempi, on ensiarvoisen tärkeää, että huolehdit myös omasta jaksamisestasi. Olet varmaan miettinyt, miten uupumus ja stressi vaikuttavat sinun ja perheesi arkeen.

Kun univelat kasvavat, vauvasi itkee keskellä yötä ja arki tuntuu yhdeltä pitkältä to-do-listalta, stressi alkaa hiljalleen kasautua. Tässä tilanteessa on helppoa laittaa omat tarpeet sivuun ja yrittää vain selvitä päivästä toiseen. Ja jos rehellisiä ollaan, niin mekin teemme välillä, mutta pitkäaikainen uupumus ja stressi eivät ainoastaan rasita sinua, vaan ne voivat vaikuttaa koko perhedynamiikkaan – ja ei yleensä positiivisella tavalla.

Uupuneena pienetkin asiat tuntuvat suurilta. Kun väsymys kasvaa, myös kärsivällisyys usein katoaa. Tilanteet, jotka normaalisti hoituisivat lempeästi ja rauhallisesti, saattavat johtaa ärtymykseen tai jopa konflikteihin puolison tai muiden läheisten kanssa. Tämä voi luoda kotiin stressaavan ilmapiirin, mikä vaikuttaa myös vauvaan. Vauva aistii helposti vanhempiensa mielialat, ja kun ilmapiiri on jatkuvasti kireä, se voi vaikuttaa vauvaan ja näkyä itkuisuutena tai levottomuutena.

Vanhemmuus vaatii paljon vuorovaikutusta sekä vauvan että puolison kanssa. Uupuneena voi olla vaikeaa löytää energiaa täysipainoiseen kommunikaatioon, mikä voi aiheuttaa väärinkäsityksiä ja lisää stressiä. Läheisyys puolison kanssa voi myös kärsiä, kun molemmat vanhemmat ovat väsyneitä, ja yhteinen aika jää vähemmälle. Tämän takia on hyvä tässä tilanteessa tietää mitä tehdä ja myös osata ennakoida näitä tilanteita.

Pitkäaikainen stressi ja unenpuute voivat vaikuttaa myös fyysiseen terveyteen. Päänsäryt, lihasjännitys ja alentunut vastustuskyky voivat olla seurausta siitä, ettei keho saa tarpeeksi lepoa. Kun keho on väsynyt, henkinen kuormitus tuntuu vieläkin raskaammalta, mikä luo noidankehän, jossa stressi ruokkii itseään.

Mitä tälle kaikelle voi tehdä, jotta jaksaa paremmin?

On tärkeää, että tunnistat oman jaksamisesi rajat. Joskus jo pelkkä ymmärrys siitä, että väsymys ja stressi kuuluvat vanhemmuuden alkuvaiheisiin, voi helpottaa oloa. Sen lisäksi on hyvä muistaa, että omaan hyvinvointiin panostaminen ei ole itsekästä, vaan se on hyvin tärkeää koko perheen hyvinvoinnille.

Uni on kaiken perusta. Yritä järjestää aikataulusi niin, että saisit nukuttua mahdollisimman paljon. Jos mahdollista, vuorotelkaa puolison kanssa öisin tai järjestäkää päivällä aikaa pienille levähdyksille. Jokainen torkku on arvokas! Pyykit ja tiskit voi usein odottaa ♥️

Vaikka vauva vie suurimman osan ajastasi, yritä löytää pieniä hetkiä, jolloin voit keskittyä itseesi. Olipa kyseessä lyhyt kävelylenkki, kirjan lukeminen tai rentoutumishetki, nämä pienet tauot voivat auttaa sinua palautumaan.

Muista syödä, juoda ja jatkaa raskaus- ja imetysvitamiinien käyttöä. Joskus unohdamme tai emme ehdi syödä ja se vaikuttaa myös heti jaksamiseen. Kun muistat syödä ja juoda hyvin auttaa se myös sinua jaksamaan, miettimään ja tasaa hormoneja. Meidän Postpartum & Ravinto e-kirjasta löytyy ihania reseptejä ja tietoa siitä mitä voi syödä, jotta jaksaa ja palautuu synnytyksen jälkeen hyvin.

Isovanhemmat ja muu tukiverkko on usein korvaamaton vauva-arjessa.

Älä epäröi pyytää apua. Ystävät, perheenjäsenet tai ammattilaiset voivat tarjota tukea. Vertaistuki on myös tärkeää – muiden vanhempien kanssa keskustelu voi helpottaa omia paineita ja antaa uusia näkökulmia.

On tärkeää muistaa, että kun sinä voit hyvin, perheesi voi hyvin. Kun pidät huolta itsestäsi, sinulla on enemmän annettavaa myös vauvallesi. Väsymys ja stressi kuuluvat ajoittain vanhemmuuteen, mutta niihin voi ja pitää puuttua. Pienillä teoilla ja huomiolla omaan jaksamiseen voit vaikuttaa merkittävästi koko perheen hyvinvointiin.

Marraskuun lopulla aukeaa ovet meidän ihanaan ja kattavaan Postpartum valmennukseen, jossa voit oppia omaan tahtiin postpartumista ja miten valmistautua aikaan ja elää vauva-arkea mahdollisimman rennosti stressittömästi. Käymme läpi monta eri osa-aluetta - mm. oman hyvinvoinnin huolehtimisesta, kommunikoinnista parisuhteessa, ravinnosta, ensipäivistä ja vauvan vaatetuksesta pakkasella. Tämän avulla tiedät miten selvitä hankalista tilanteista ja tiedät myös mitä mahdollisesti on tulossa. Tähän aikaan kun ei oikein liikaa voi valmistautua.

Tutustu myös meidän muihin tuotteisiin ja tapahtumiin, jotka tukevat sinua postpartum ajan suunnittelussa ja sen keskellä. Postpartum & Ravinto e-kirja, imetysvalmennus, sopivaa harjoittelua synnytyksen jälkeen e-kirja ja paljon muuta.

Edellinen
Edellinen

Synnytyksen jälkeinen masennus ja miten siitä selviää

Seuraava
Seuraava

Ravinnon merkitys synnytyksen jälkeen