Ongelmankin takana on unelma

Monet äidit yllättyvät ja pettyvät huomatessaan, että kokevat olonsa masentuneeksi ja/tai ahdistuneeksi raskausaikana tai vauvan syntymän jälkeen. Tämän ajanjakson odotetaan olevan iloista aikaa – joillekin se sitä onkin.

Perheenlisäys on elämänvaiheen muutos (kriisi) jo sinänsä. Vaikka kaikki menisi ”suunnitelmien mukaan” raskausaikana, synnytyksessä ja vauvan ensi kuukausina, kaikki nämä muutokset ja haasteet nostavat äidin riskiä sairastua psyykkisesti. Tällaisia ovat esimerkiksi: muutokset suhteissa puolisoon, perheeseen ja ystäviin, roolimuutokset äidiksi tulemisessa, töistä pois jääminen äitiyslomalle, elämäntyylin muutokset (sisältäen kasvaneen taloudellisen paineen), väsymys ja unen vähäisyys, vauvan hoidon ja muiden vastuiden yhdistämisen haasteet, merkittävät fyysiset muutokset kehossa (painonnousu, muutokset rinnoissa) ja merkittävät hormonitasojen muutokset.

Valitettavasti kaikki raskausaikana tai synnytyksen jälkeen masentuneet/ahdistuneet äidit eivät hae apua erilaisista syistä, kuten: 1) äiti ei tiedä tai lähipiirissä ei ole ketään kenelle voisi puhua 2) äidillä ei ole neuvolassa pysyvää terveydenhoitajaa, johon hän voisi luottaa 3) äiti ei halua puhua asiasta neuvolassa kiireen, henkilökemioiden, häpeän, seurauksien pelon tms. vuoksi 4) lähipiiri ei rohkaise häntä hakemaan apua esim. omasta taustasta opitun keskustelukulttuurin vuoksi.

Onneksi tänä päivänä valinnanvaraa juuri oman näköiseen itsensä auttamiseen on valtavasti. Hyvä niin, sillä jokainen varmasti löytää omansa. Ammatillinen keskusteluapu on vain yksi keinoista, ja auttajia on somet ja googlet pullollaan. Miksi sitten valita kaikista vaihtoehdoista ratkaisukeskeisen lyhytterapian ja minut?

Itse koen ratkaisukeskeisen lyhytterapiatyöskentelyn ytimenä olevan yksilön voimavarat. Ne voimavarat, joita meissä kaikissa on, niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä. Huonoina ajanjaksoina omat voimavarat ovat vain uinumassa, jolloin niitä ei tule aktiivisesti ajateltua ja hyödynnettyä. Terapeutin osaamisalueena on ikään kuin lypsää niitä asiakkaan sisimmästä uudelleen näkyväksi. Niitä sitten lempeästi lähdemme yhdessä vahvistamaan ja herättelemään takaisin eloon. Uskoa, toivoa ja unelmia tarvitaan aina – ongelmankin takana on unelma, joka ei ole vielä toteutunut. Tasapainoa ja uusia näkökulmia haetaan toiveikkaan realistisesti. Terapeutti herättelee kysymyksillään pohtimaan elämäntilannetta hieman kauempaa ja toisenlaisesta näkökulmasta kuin itse on normaalisti tottunut ajattelemaan.

Usein synnyttänyt äiti tarvitsee ratkaisut nopeasti ja helposti, koska vauvavuosi on lyhyt ja useimmiten raskas. Toki sitä toivoisi muistettavan ajasta muutakin kuin ne synkimmät pilvet sen kauniin pienokaisen ympärillä. Ratkaisukeskeisyydessä ratkaisut on tarkoitettu
löydettäväksi läheltä, konkreettisesti jokaisen arjesta. Arjessa vapautuu energiaa, joka auttaa taas uusien ongelmien ratkaisemisessa. Syntyy myönteinen kehä, joka ruokkii itse itseään. Äidin (ja miksei isänkin) ristiriitaisten tunteiden viidakossa ratkaisukeskeinen ajattelutapa auttaa hyvää vahvistaen -Tee lisää sitä mikä toimii. Hyvä vahvistuu pienin askelin lähes huomaamatta!

Keskusteluavun vaikuttavuudessa tärkeintä on kuitenkin muistaa, että lopulta kyse on auttajan ja autettavan kemioista, kuulluksi tulemisesta sekä avun oikea-aikaisuudesta.

Jokaisen tittelin ja somejulkisivun takaa löytyy ihan tavallinen ihminen omine heikkouksineen ja taustoineen. Voisin uskaltaa jopa sanoa, että olenkin kaikkea muuta kuin edellä lukemaasi käytännönläheisyyttä. Loputon ihmismielen uteliaisuuteni ja kokonaisvaltaisesti huomioivsisäinen hoitajani rakastaa pohtia myös “syntyjä syviä”, josta kertoo kiinnostukseni kriiseihin ja traumoihin. Ymmärrys omista tunteista ja käyttäytymisestä vaatii tietoiseksi tulemista omasta menneisyydestä. Syy-seuraussuhteiden ymmärtäminen (menneeseen peilaaminen) on mielestäni vähintään yhtä tärkeää kuin muutostyöskentely nykyhetkessä, sillä vain tietoiseksi tuleminen mahdollistaa pysyvän muutoksen.

Rohkeutta matkallesi. Muista, että olet arvokas juuri tuollaisena!

Mari Peippo

Sairaanhoitaja AMK ja ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti

Marin palvelut löydät kotikäyntinä, etänä ja Kyrössä. Lue lisää Marista.

Aiheeseen liittyvää luettavaa:

https://ratkes.fi/yhdistys

https://www.enskalehti.fi

Edellinen
Edellinen

Ravinnon merkitys synnytyksen jälkeen

Seuraava
Seuraava

Viisi asiaa, mitä ajatella vastasyntyneen kanssa