Mikä ihmeen postpartum?
Olet synnyttänyt ja kaikki on muuttunut. Sinä olet muuttunut, perhe on muuttunut. Kenties olet ison siirtymän äärellä: Muutut jonkun lapsesta jonkun vanhemmaksi. Yksi isoimpia muutoksia elämässä. Kaikki alkaa vähän kuin alusta, kaikkeen uuteen tarvitsee aikaa sopeutua.
Postpartum on
Postpartum eli lapsivuodeaika käynnistyy syntymästä. Latinankielinen Post Partum tarkoittaa synnytyksen jälkeen. Monissa kulttuureissa sen ajatellaan kestävän noin 40 päivää. Vauvantäyteistä postpartumia kuvaa hyvin termit neljäs kantamisen kausi ja neljäs raskauskolmannes. Vauvattoman postpartumaika on myös tärkeä tai jos vauva on kovin sairas tai ennenaikainen. Keskenmenon ja keskeytyksen jälkeenkin moni voisi tarvita hyvän postpartumin lempeyttä.
Tavallaan postpartum kestää koko loppuelämän. Ei ole palautumista entiseen. Ja monesti postpartumin juuret on jo syvällä raskausaikana. Raskauden fyysiset ja psyykkiset haasteet heijastuvat helposti postpartumiinkin.
Postpartumin fysiologia
Duodecim, Odottavan äidin käsikirja kuvaa lääketieteellistä ja fyysistä postpartumaikaa: ”Toipuminen synnytyksestä kestää 6 viikosta jopa 12 viikkoon. Toipumisaikaa kutsutaan puerperiumiksi, lapsivuodeajaksi. Sen aikana äidin elimistö palautuu raskauden ja synnytyksen aiheuttamista muutoksista. Sairaalasta kotiutuessa tämä palautuminen on vasta alullaan.”
Itse ajattelen, että on aika löytää uusi normaali, koska synnyttäneen keho ei koskaan täysin palaudu entiselleen. Tutkimuksen mukaan synnyttäneen kehoon jää jopa vauvan geenejä. Synnyttäjän fyysisiä ja hormonaalisia muutoksia ovat esimerkiksi rintojen muutokset (imetti tai ei), jälkivuoto, kohdun supistelu ja pieneneminen, haavojen ja arpien parantuminen, lantionpohjan lihasten toipuminen. Tähän tarvitaan sopivasti lepoa ja liikettä, sopivaa ruokaa.
Vauva adaptoituu, sopeutuu kohdun ulkopuoliseen elämään hitaasti. Hänelle turvaa ja hermoston rauhoitusta tuottaa kohtumaiset olosuhteet: Syli, kantaminen, iholla olo. Vauvan syömisen ja unen tarve eivät ole rytmissä. Eivät ainakaan aikuisen rytmissa. Pieneen mahalaukkuun mahtuu vähän ruokaa, mutta useasti (onhan napanuora pitänyt huolen ruoasta tasaisesti). Vauvalla on suuri imemisen tarve. Voi olla, että suolisto ei ihan heti lähde kunnolla toimimaan ja on mahavaivoja, röyhtäilyä, pulauttelua.
Terve synnyttäjä ja terve vauva eivät tarvitse hoitoa (jota terveydenhuolto tuottaa), vaan hoivaa ja huolenpitoa, jota tarvitaan muualta. Hoiva ja huolenpito tarkoittaa synnyttäjän ja mahdollisen puolison kannattelua, lepoa ja ravintoa. On aika toipua, syödä ja juoda toipumista edistävästi. On tärkeä kuunnella kehoa levon tarpeesta, vaikka vauva valvottaakin. Kannatteluun tarvitaan muita ihmisiä, jolloin kaikki ei ole itsen harteilla ja jää aikaa levätä, toipua, syödä terveellisesti. Kannattelu voi olla apua siivouksessa, pyykkihuollossa, ruoanlaitossa, ruokaostoksissa tai ihan vain läsnä olemista, tukemista ja tarvittavan avun hakemista (vaikka imetysongelmiin). Lempeät lauseet kannattelevat: ” Vedät ihan hyvin, Tämä on ihan normaalia, Mitä tarvitset.”
Pieni vauva tuo mukanaan tietynlaisen arjen kaaoksen, on vaikea suunnitella kellontarkkoja tekemisiä. Postpartumajan tavallisia haasteita on mm. lapsi niin avuton ja kiinni itsessä, imetyksen muuttuminen todella tärkeäksi, moninaiset imetysvaikeudet, elämä on niin intensiivistä, vuorokausirytmiä ei ole, lapsi on aina rinnalla, hormonaaliset emootioiden vaihtelu ja baby blues. Sosiaaliset suhteet muuttuvat, kuten suhde omiin vanhempiin, lapsettomiin ja lapsellisiin kaverit. Synnyttänyt on paljon kotona.
Postpartum on tärkeä
Kun postpartumista puhutaan vähän niin sen erityisyys voi todella yllättää. Loppuraskaudessa mieli kääntyy fysiologisesti kohti synnytystä, eikä lähipiirissä ole välttämättä ollut ketään, jolta olisi voinut oppia postpartumista. Ei edes ole ymmärtänyt, että sellainen on. Postpartum on tärkeää yksilön, perheen, yhteisön ja koko yhteiskunnan kannalta. Hyvä postpartum lisää kansanterveyttä, hyvinvointia, onnellisuutta ja synnyttäneiden uupumattomuutta.
Miten varautua postpartumiin?
Ota selvää, mitä postpartumaika voi olla, mikä yllätti ystävän tai mitä tuttu olisi halunnut tehdä toisin. Löytyy hyviä podcasteja, kirjoja, nettisivustoja.
Ennakoi ja varaudu esimerkiksi varaamalla ruokia pakkaseen ennen synnytystä tai pyytämään kaveripiiristä postpartum-kaason, joka huolehtii, että ystäväpiiri tuo ruokaa, kun aika on. Postpartumdoulankin voi palkata auttamaan.
Ole auki ja joustava, kun elämän tarjoaa yllätyksiä. Voi olla, että kuvitelmasi tai suunnitelmasi ei vastaakaan sitä todellisuutta, missä ollaan. Tee uusi suunnitelma, etsi apua, jos tarvitset.
Vaikka postpartumaika olisikin erityinen ja haasteellinen, niin älä suorita vanhemmuutta/elämää/huolehdi vähemmän. Nauti niistä hetkistä, kun kaikki on riittävän hyvin.
Näistä sivustoista voi olla sinulle hyötyä:
Keskenmenon jälkeen | Imetyksestä | Postpartumista englanniksi