Puoliso, näin valmistaudut synnytyksen jälkeiseen aikaan

Isän tai puolison rooli synnytyksen jälkeen on merkittävä. Hänelle voi helposti kuitenkin tulla olo, että hän ei osaa tai voi osallistua yhtä paljon kuin äiti. Äiti ja vauva on usein alussa todella tiivis kaksikko, mutta se ei tarkoita sitä etteikö puoliso voisi tehdä paljon tukeakseen koko perhettä.

Synnytyksen jälkeinen aika on usein haastava molemmille vanhemmille. On tärkeää, että puoliso on tietoinen siitä, mitä odottaa ja miten hän voi tukea kumppaniaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tässä on muutamia asioita joita on hyvä ottaa huomioon.

Synnytyksen jälkeinen masennus ja ahdistus
Tutustu synnytyksen jälkeisen masennuksen ja ahdistuksen oireisiin sekä siihen, miten voit tukea kumppaniasi, jos hän kokee näitä tuntemuksia tai jos tunnet niitä itse. Voit lukea lisää esim. Äimän sivuilta aima.fi ja miessakit.fi.

Imetys
Opiskele imetyksen perusteet. On tärkeää, että isä ymmärtää imetyksen haasteet ja mahdolliset ongelmat, jotta hän voi tarjota tukea ja kannustusta äidille. Ja tietää miten sen tekee. On myös hyvä, että isä tietää miten imetys hyödyttää sekä äitiä että vauvaa. Tutustu imetykseen paremmin imetys.fi -sivustolta tai meidän postpartum-valmennuksen kautta.

Vauvan hoito
Opi vauvan perushoitoon liittyvät taidot, kuten vaipanvaihto, kylvetys ja mitä ensiviikkojen aikana tapahtuu. Lue ja kuuntele kirjoja, podcasteja, mene mukaan kursseille ja etsi tietoa.

Uni ja väsymys
On hyvä ymmärtää, että unenpuute voi olla haastavaa sekä äidille että isälle. Pohdi etukäteen, miten voitte jakaa vastuuta öiden valvomisessa. Tämä usein selkiytyy vasta kun vauva on täällä ja opitte hänen rytmin ja miten hän nukkuu. Mutta on hyvä miettiä eri vaihtoehtoja ja keskustella aiheesta jo ennen syntymää.

Tunteiden käsittely
Synnytyksen jälkeinen aika voi olla emotionaalisesti haastava. Ole valmis käsittelemään tunteita ja puhumaan avoimesti kumppanisi kanssa. Harjoittele tätä etukäteen. Meidän postpartum-valmennus valmistelee teitä molempia tähän ja sisältää hyviä harjoituksia.

Arjen järjestelyt
Suunnittele arkea etukäteen. Keskustelkaa siitä, miten kotityöt ja vastuut jaetaan, jotta kumpikin vanhempi voi tuntea olonsa tuetuksi. Käykää läpi ihan pienet ja konkreettiset asiat. Kuka vie roskat? Kuka ulkoiluttaa koiraa? jne.

Sosiaalinen tuki
Puhukaa yhdessä siitä, millaista sosiaalista tukea tarvitsette synnytyksen jälkeen. Ystävät, perhe, ammattilaiset ja mahdolliset tukiryhmät ovat monelle hyvin tärkeitä ja tukevat merkittävästi perheen hyvinvointia.

Isyyden rooli
Mieti etukäteen, millainen isä haluat olla ja miten voit osallistua vauvan hoitoon ja kasvatukseen. Ole avoin keskustelemaan kumppanisi kanssa näistä odotuksista. Miettikää yhdessä millaisia vanhempia haluatte lapselle olla? Mitä te arvostatte ja mitä taas ette.

Lisäresurssit
Tutki, mitä muita resursseja ja tukipalveluita on saatavilla synnytyksen jälkeen, kuten neuvolapalvelut, terveyskeskus, ammattilaiset (postpartum doulat, imetysohjaajat, vauvahierojat jne.) ja muut sosiaalipalvelut.

Tutustu ja lue lisää aiheesta meidän e-kirjan kautta Kumppanina vauvakuplassa - Puolison opas synnytyksen jälkeen.

Oman hyvinvoinnin tukeminen
Muista, että oman hyvinvointisi tukeminen on tärkeää. Huolehdi siitä, että sinulla on myös mahdollisuus levätä ja pitää huolta itsestäsi synnytyksen jälkeisenä aikana. Miettikää yhdessä miten molemmat saavat omaa aikaa ja miten te palaudutte parhaiten.

On hyvä muista, että jokainen perhe ja tilanne on erilainen, joten olkaa valmiita sopeutumaan tilanteeseen ja tarjoamaan tukea toisillenne tarpeen mukaan. Olkaa myös lempeitä itseänne ja toisianne kohtaan. Opeteltavaa on paljon ja se ottaa aikansa.

Uuteen arkeen ja vanhemmuuteen on tarjolla tukea. Pyydä apua ja ota vastaan, kun sitä tarjotaan. Ette ole tällä matkalla yksin. Apua saa vastaanottaa.

Tekstin kirjoitti postpartum-doula Freja Enholm-Kallio.

Edellinen
Edellinen

Voiko postpartum joulun alla olla stressitön?

Seuraava
Seuraava

Postpartum eri kulttuureissa